Оқушылар үшін дұрыс тамақтану негіздері
Оқушылардың дұрыс тамақтануы балалардың жақсы жұмыс істеуіне және денесінің дұрыс дамуына ықпал етуге арналған. Барлық қажетті пайдалы тағамдарды қамтитын апта сайынғы теңдестірілген мәзір баланың қоректік заттар мен дәрумендерге деген қажеттіліктерін толығымен қанағаттандыруы керек.
Тамақ оқушының толық өсуі мен дамуында ерекше рөл атқарады. Біріншіден, ол денені нығайтады және энергиямен қамтамасыз етеді, екіншіден, ол өнімділікке, жұмысқа қабілеттілікке және еңбекқорлыққа тікелей әсер етеді. Кейбір пайдалы элементтер жеткіліксіз болған кезде денеде сәтсіздіктер басталады, денсаулыққа қатысты проблемалар туындайды.
Асқазан-ішек жолдарының аурулары алты жастағы балаларда жиі дамиды. Аурудың шыңын 12-18 жаста байқауға болады. Асқорытудың бұзылуына әкелетін маңызды себептердің бірі-дұрыс емес және дұрыс тамақтанбау. Егер бала көптеген ащы және қуырылған тағамдарды, маринадтарды, консервілерді, темекі шегуді, газдалған сусындарды тұтынса, проблемалар туындайды. Әсіресе, күн режимі сақталмаса және тез және құрғақ тамақтану әдеті болса.
Тамақтану әр түрлі, орташа және теңгерімді болуы керек екенін есте ұстаған жөн. Бұл ескеру керек ең маңызды ережелер. Сондықтан әр түрлі жастағы балаларға арналған апта мәзірі мұқият жасалуы керек. Бұл жағдайда тұтынылатын өнімдердің энергетикалық құндылығы дененің шығындарынан жоғары емес екенін ескеру қажет.
Аптасына балаларға арналған күнделікті мәзірде ақуыздар, көмірсулар, майлар, дәрумендер мен аминқышқылдарының оңтайлы қатынасы болуы керек. Сондықтан, өнімдерді таңдағанда, олардың құрамына не кіретінін ескеру қажет.